Helsinki Biennaali
Tapahtuman oletuskuva

Excursions on Actual Transit-ions

16.7.2021 16:00

Vallisaari

Energiapurjehdukset - Vuosaaren kaasuvoimala

Purjehdus alkaa klo 16, saavu paikalle 30 min. ennen lähtöä.

Greta -sähköpurjeveneellä toteutetaan biennaalin aikana yhteensä kahdeksan ekskursiota jälkifossiilisen energiasiirtymän kannalta keskeisiin kohteisiin Helsingin edustalla. Purjehduksille mahtuu veneen kuljettajien lisäksi lisäksi maksimissaan 5 matkustajaa. 

Veneen henkilöstön muodostavat taiteilija Antti Majava ja energiafilosofi Tere Vaden. Henkilöstö vastaa aluksen käsittelystä ja alustaa keskustelua energiasiirtymästä kussakin kohteessa. Keskusteluja voidaan tallentaa ja esittää erikseen sovittavissa yhteyksissä.   

Osana Antti Majavan Excursions in Actual Transit-ions teosta toteutetaan purjehduksia energiatulevaisuuden kannalta keskeisiin kohteisiin Helsingin edustalla. Purjehdimme muun muassa Hanasaaren ja Vuosaaren voimalaitosten edustalle sekä mahdollisesti toteutettavien vesistölämpö- ja tuulivoimaloiden alueelle.  

Purjehdukset tehdään kymmenmetrisellä veneellä, joka liikkuu sääoloista riippuen joko purjeilla tai aurinko- ja tuulienergiaa hyödyntävällä sähkömoottorilla. Sähkö on ladattu akustoihin, jossa litiumioni liikkuu anodin ja katodin välillä. Vene ja sen liike muodostavat dynaamisen tarkastelupisteen maapallon ja aurinkokunnan energiavirtoihin. 

Ilmastonmuutoksen ja muiden ympäristökriisien torjuminen vaatii luopumista fossiilisten polttoaineiden käytöstä äärimmäisen nopealla aikataululla. ihmiskunnalle on rakennettava uusi energiaperusta. Eri energiamuotojen mahdollisuudet ja reunaehdot on tunnettava tarkasti, jotta nopeat päästövähennykset eivät vaaranna energiahuoltoa. 

Purjehduksilla tarkastellaan energian tuotantoa, siirtoa ja käyttöä ja keskustellaan energiamurroksen eri ulottuvuuksista. Miten energia vaikuttaa sosiaaliseen sfääriin, oikeudenmukaisuuteen, mielikuvitukseen ja taiteeseen, ja miten ne puolestaan vaikuttavat siihen kuinka paljon ja millaista energiaa tarvitsemme? 

Energian tuotannon ja käytön teknistaloudelliset muuttujat ovat osa laajempaa energiakulttuuria. Muutos energiaperustassa tarkoittaa muutosta kulttuurissa ja yhteiskunnassa. Fossiilisilla polttoaineilla liikkuvien alusten nopeus suhteutuu niiden matkan kulttuurisidonnaiseen tarkoitukseen. Purjein voi mahdollisesti lipua kauemmas uuteen aikaan ja avaruuteen.  

Lisäohjeita:

Purjehduksen kesto noin 4h, lähtö Vallisaaresta klo. 16. Kokoontuminen infopisteen eteen Luotsipihalle puoli tuntia ennen purjehduksen alkua. Tapahtumahenkilökunta ohjaa ilmoittautuneet veneelle satamaan.

Kaikissa purjehduksissa säävaraus. Yli 10 m/s tuulella tehdään purjehduksia vain suojaisiin Helsingin saariston kohteisiin. Sade ei ole este päiväpurjehdukselle. Iltapurjehduksia voidaan siirtää, jos ilta on sateinen. Retkien kesto +-1 tunti keliolojen mukaan. Paluu tarvittaessa sopivaan satamaan mantereella (josta hyvät julkiset yhteydet). Osallistujille ilmoitetaan mahdollisista muutoksista.

Greta-vene on malliltaan Vindö 40. Pituus 9,28m. Veneessä on purjeiden lisäksi sähkömoottori. Matkustajien käytössä on erillinen WC-tila. Varaudu merenkäyntiin ja vaihteleviin sääolosuhteisiin. Veneessä on pelastautumisvälineet ja pelastusliivit (ns. paukkuliivit) kaikille.

Ota mukaan reilusti lämmintä tuulen pitävää vaatetta / sadeasu (myös hyvällä ilmalla voi tulla roiskeita). Vaaleapohjaiset pitävät kengät (kelistä riippuen kumisaappaat), aurinkolasit ja omat eväät. 

Veneeseen ja veneessä liikkuminen voi olla haastavaa liikuntarajoitteiselle. Lisäkysymykset antti.majava@bios.fi

Tapahtuma on päättynyt.

Ajankohta

Alkaa:  

16.7.2021 16:00

Päättyy:  

16.7.2021 20:00

Lisää tapahtuma kalenteriisi

Tapahtumapaikka

Vallisaari


Lisätiedot

Helsinki Biennial

helsinkibiennial@hel.fi